Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
 
 
 
 
 
 

     
 
Only the GOOD news ...

ЛЮБОВТА Е ПО-ГОЛЯМО ТАЙНСТВО ОТ ЖИВОТА. “Убийте тази жена!” в Бостън
25 октомври 2009
Автор Виргиния Хинова-ДиДонато

Фотограф Камен Козарев

Моноспектакъл на Светлана Атанасова
Текст и постановка Майя Праматарова
Визуална среда Владимир Гусев  

В топлата есенна вечер на 25 октомври в Бостън се състоя премиерата на “Убийте тази жена!” – спектакъл на първия, по мои сведения,  български професионален театър на източния бряг в Америка – “One Way Theater” (onewaytheater.us).

Премиерата, организирана със съдействието на Българо-американския център “Мадара”, беше посрещната с голям интерес от страна на зрителите, развълнувани от раждането на театър с толкова амбициозен спектакъл. 
         
Действието е “потопено” в тотална интерактивна среда. Съвременната технология и “живото” взимодействие на Светлана Аатанасова с нея формират полифонично въздействие върху зрителя. Постановката е провокирана от искренността, професионализма и размаха на актрисата, която със самото си присъствие “уедрява” всичко на сцената. Чувствителен неин партньор става визуалната среда, реализирана от Владимир Гусев. Деликатно сменящи се картини, наслагващи се екранни образи и работа с камера “на живо” разширяват и едновременно изкривяват  интимното пространство на представлението. Въздействието се подсилва от точно подбраната музика, сред която доминира “Footnotes” на Георги Арнаудов.

Постановката на Майя Праматарова започва с телефонен разговор, телефонът многократно става посредник между реалността и илюзорния свят на героинята –  досадната реалност е винаги на другия крaй на слушалката. Във вечерта на своя 50-ти рожден ден Ада превърта отново и отново живота си, но при всяко мислено завъртане винаги стига до мъжа си Адамов, който я изоставя в края на нощта – единствена алтернатива за жената остава изкуството, което я поглъща като бездна. Телефонните разговори се редуват със самоанализи, парчета от роли – “оживелите” персонажи се еманципират и заемат доминираща позиция – всяко реално или въображаемо лице завихря собствен смислов център.  В трептенията помежду им, в тормозещата възбуда на духа се появява образът на дивата на американското кино и театър от началото на миналия век – Ала Назимова, чиято роля Ада някога е въплътила на екрана. Биографичните сравнения провокират въпросите и преоценките в хипотетичния диалог между двете жени. В хода на действието започва все по-трудно да се разбира къде свършва реалността и къде започва фикцията и сънят. Театрални персонажи изместват реалните лица, за да се стигне до библейската история за Саломе, за която любовта е по-голямо тайнство от живота. Идеята на постановката бе най-кратко формулирана от зрителка, която каза, че това е пиеса за човека, оставил душата си в родината и продължил пътя си нататък.

Спектакълът е насочен към ерудирана публика, която, за щастие, намери още на премиерата си в Бостън и, надявам се, да срещне в още много градове. Следващото представление на “Убийте тази жена!” в Бостън ще е през февруари, а дотогава той ще бъде представен в други градове на Америка и Канада.

ОТЗИВИ НА ЗРИТЕЛИ:

"Идеята на пиесата е изключително театрална, а сценичното й въплъщение е  артистично, разкриващо интелекта, таланта и творческата интуиция на създателите на постановката. Находка на Майя Праматарова е образът на актрисата Ала Назимова, съчетал в себе си несъчетаемото — и сладостно-острата южно-руска провинциална култура, и ранния Московски Художествен театър, и ранния Холивуд, и Бродуей... Подобен живот е бил възможен само на границата между 19 и 20 столетие.

Изпълнението на актрисата Светлана Атанасова е изразително и с енергетика, която активно взаимодейства с визуалната среда на Владимир Гусев. Музиката на Георги Арнаудов създава точен времеви тон и възниква почти сетивно усещане за движение на времето,  пораждат се асоциации с образа на героинята, която е не само реална жена, а и персонаж на изкуството. Включването на сцената от "Саломе" е просто фантастично."
Валерия Федотова
историк на изкуството, критик

"Браво Майя и Светлана! Спектакълът е като бомба от емоции. Всеки в залата беше докоснат..."
Диана Рангелова


"За мен и съпругата ми беше удоволствие да сме сред зрителите на представлението "Убийте тази жена!", още повече, че това беше първата му среща с публиката. Поздравяваме Ви за чудесната пиеса! Изпълнението на Светлана Атанасова беше наистина впечатляващо. Едно вълнуващо и искрено представление, което няма да забравим. Благодарим на целия  състав за решимостта да осъществи този спектакъл и пожелаваме бъдещи успехи!"
Анелия и Васил Гочеви,
живеещи в Уест Хартфорд

"Чудесно представление. Достави ми истинска радост пътешествието между измислица и истина, както – и високият професионализъм на изпълнението. "
Гергана Добринова
студентка в Бостън

"Много рядко нещо ме трогва, но този спекатакъл ме накара да се просълзя. Светалана Атанасова е уникална актриса, докосна сърцето ми с искрената си игра..."
Анонимен

"Благодаря ви за този спектакъл. Той изрази моите собствени мисли и чувства. Много въздействаща е историята на  човека, загубил нейде душата си и продължил пътя си, без да забележи това."
Анонимен

Снимки от премиерата може да видите тук >>

Повече за постановката прочетете тук >>

 

 

thrive market madara


Vasil Nenkov


energize


emona