Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
 




Only the GOOD news ...

ЛЮБОВТА Е ПО-ГОЛЯМО ТАЙНСТВО ОТ ЖИВОТА. “Убийте тази жена!” в Бостън
25 октомври 2009
Автор Виргиния Хинова-ДиДонато

Фотограф Камен Козарев

Моноспектакъл на Светлана Атанасова
Текст и постановка Майя Праматарова
Визуална среда Владимир Гусев  

В топлата есенна вечер на 25 октомври в Бостън се състоя премиерата на “Убийте тази жена!” – спектакъл на първия, по мои сведения,  български професионален театър на източния бряг в Америка – “One Way Theater” (onewaytheater.us).

Премиерата, организирана със съдействието на Българо-американския център “Мадара”, беше посрещната с голям интерес от страна на зрителите, развълнувани от раждането на театър с толкова амбициозен спектакъл. 
         
Действието е “потопено” в тотална интерактивна среда. Съвременната технология и “живото” взимодействие на Светлана Аатанасова с нея формират полифонично въздействие върху зрителя. Постановката е провокирана от искренността, професионализма и размаха на актрисата, която със самото си присъствие “уедрява” всичко на сцената. Чувствителен неин партньор става визуалната среда, реализирана от Владимир Гусев. Деликатно сменящи се картини, наслагващи се екранни образи и работа с камера “на живо” разширяват и едновременно изкривяват  интимното пространство на представлението. Въздействието се подсилва от точно подбраната музика, сред която доминира “Footnotes” на Георги Арнаудов.

Постановката на Майя Праматарова започва с телефонен разговор, телефонът многократно става посредник между реалността и илюзорния свят на героинята –  досадната реалност е винаги на другия крaй на слушалката. Във вечерта на своя 50-ти рожден ден Ада превърта отново и отново живота си, но при всяко мислено завъртане винаги стига до мъжа си Адамов, който я изоставя в края на нощта – единствена алтернатива за жената остава изкуството, което я поглъща като бездна. Телефонните разговори се редуват със самоанализи, парчета от роли – “оживелите” персонажи се еманципират и заемат доминираща позиция – всяко реално или въображаемо лице завихря собствен смислов център.  В трептенията помежду им, в тормозещата възбуда на духа се появява образът на дивата на американското кино и театър от началото на миналия век – Ала Назимова, чиято роля Ада някога е въплътила на екрана. Биографичните сравнения провокират въпросите и преоценките в хипотетичния диалог между двете жени. В хода на действието започва все по-трудно да се разбира къде свършва реалността и къде започва фикцията и сънят. Театрални персонажи изместват реалните лица, за да се стигне до библейската история за Саломе, за която любовта е по-голямо тайнство от живота. Идеята на постановката бе най-кратко формулирана от зрителка, която каза, че това е пиеса за човека, оставил душата си в родината и продължил пътя си нататък.

Спектакълът е насочен към ерудирана публика, която, за щастие, намери още на премиерата си в Бостън и, надявам се, да срещне в още много градове. Следващото представление на “Убийте тази жена!” в Бостън ще е през февруари, а дотогава той ще бъде представен в други градове на Америка и Канада.

ОТЗИВИ НА ЗРИТЕЛИ:

"Идеята на пиесата е изключително театрална, а сценичното й въплъщение е  артистично, разкриващо интелекта, таланта и творческата интуиция на създателите на постановката. Находка на Майя Праматарова е образът на актрисата Ала Назимова, съчетал в себе си несъчетаемото — и сладостно-острата южно-руска провинциална култура, и ранния Московски Художествен театър, и ранния Холивуд, и Бродуей... Подобен живот е бил възможен само на границата между 19 и 20 столетие.

Изпълнението на актрисата Светлана Атанасова е изразително и с енергетика, която активно взаимодейства с визуалната среда на Владимир Гусев. Музиката на Георги Арнаудов създава точен времеви тон и възниква почти сетивно усещане за движение на времето,  пораждат се асоциации с образа на героинята, която е не само реална жена, а и персонаж на изкуството. Включването на сцената от "Саломе" е просто фантастично."
Валерия Федотова
историк на изкуството, критик

"Браво Майя и Светлана! Спектакълът е като бомба от емоции. Всеки в залата беше докоснат..."
Диана Рангелова


"За мен и съпругата ми беше удоволствие да сме сред зрителите на представлението "Убийте тази жена!", още повече, че това беше първата му среща с публиката. Поздравяваме Ви за чудесната пиеса! Изпълнението на Светлана Атанасова беше наистина впечатляващо. Едно вълнуващо и искрено представление, което няма да забравим. Благодарим на целия  състав за решимостта да осъществи този спектакъл и пожелаваме бъдещи успехи!"
Анелия и Васил Гочеви,
живеещи в Уест Хартфорд

"Чудесно представление. Достави ми истинска радост пътешествието между измислица и истина, както – и високият професионализъм на изпълнението. "
Гергана Добринова
студентка в Бостън

"Много рядко нещо ме трогва, но този спекатакъл ме накара да се просълзя. Светалана Атанасова е уникална актриса, докосна сърцето ми с искрената си игра..."
Анонимен

"Благодаря ви за този спектакъл. Той изрази моите собствени мисли и чувства. Много въздействаща е историята на  човека, загубил нейде душата си и продължил пътя си, без да забележи това."
Анонимен

Снимки от премиерата може да видите тук >>

Повече за постановката прочетете тук >>

 

 

 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona