Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
 




Only the GOOD news ...

                                                                           Снимка Светослав Вито Нешев

Мили сънародници, от сърце искам да благодаря на всички вас, които подкрепихте честването на НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК на България в Бостън, което се проведе на 11 март в Българо-Американски Център Мадара/Springstep в Медфорд, МА!

Искам да благодаря на прекрасните участници, на водещата, на всички спонсори , на Генералният консул Радослав Точев и консул Любомир Грънчаров, на фотографите и видеооператорите, които запечатаха този миг, на екипа на нашият Българо-Американски Център Мадара и на ВСИЧКИ ВАС, които присъствахте, помагахте и се забавлявахте. Всяка година, все повече и повече българи и гости от много държави посещават нашият празник...центъра започва да става тесен :)

С празничното поздравление, Генералният консул Радослав Точев откри вечерта. След което чаровната водеща Александра Грашкина-Христов покани на сцената фолклорна певчевска група „OMAЯ”. Групата се състои от български жени, събрала ги обичта към българската народна песен. Акомпанимент на „Омая” бяха талантливите, американски музиканти от фолклорна група „Зорница” и двете групи са под ръководството на известната изпълнителка и диригент Татяна Сърбинска. Татяна има изключителен талант да ръководи групи, тя пътува всяка седмица от Вашингтон до Бостън, за да води репетиции на двете и американски групи за български фолклор и първата и българска група „Омая”. Група „Омая” набира нови членове, не се изисква предварителен опит.

Богатсвтвото на българските танци и костюми ни представи танцов ансамбъл "ЛУДО МЛАДО”, с ръководител Петър Петров (Пепи). Лъчезарните танцьори спечелиха сърцата на българи и американци. С прекрасната си игра, бликаща енергия, красиви костюми и хореография те създадоха неповторимо, пролетно настроение в залата. Хореографията на танците е на Петър Петров, Мариета Мирчева и Христо Димитров. Всяка година групата превлича нови млади хора в състава си, които с голямо желание репетират и се наслаждават на българските ритми. Танцовата група набира нови участници, не се изисква опит. Генералният Консул г-т Тотчев много хареса ансамбъла, и го покани да участва на Майският Танцов Фестивал в Ню Йорк, който ще се проведе на 12 май, 2012.

Красив букет от български и интернационални хитове ни представиха изпълнителите БОРИСЛАВА БОРИСОВА, СНЕЖИНА ПЕНЧЕВА и най-малкият участник на вечерта 5 годишният НИКОЛА ПЕТРОВ.

Борислава Борисова с кадифения си глас и чудесното изпълнение на пиано и китара, зарадва не само големите, но и най-малките зрители.
Тя направи най-големият подарък за децата като ги покани да танцуват и пеят с нея. Избликна неуписуема радост. Едвам удържани от родителите си до тогава, децата скокнаха и така се радваха, тичаха танцуваха, показваха какво са научили в балетните училища. В залата имаше и ученици по пиано и китара на Борислава, които по стар български обичай и поднесоха цветя.

Педагогическият талант на г-жа Борисова, пролича и в изпълнението на пет годишният и син Никола Петров. По традиция на този празник представяме един млад български талант. Тази година бе малкият Ники. Той за първи път излизаше пред голяма публика, беше много сладък, с лекота изпя песните си, дори сам си ги представи. Оказа се, че в залата са били и негови американски приятели от училище. Те и родителите им, толкова много са го харесали, че само 3 дни след концерта Ники са го поканили да пее в училищен концерт. Има покана и за концерт през май.

Красивият български глас Снежина Пенчева докосна сърцата на хората с изпълнението на финалната песен на концерта „Една българска роза”. Снежина пристигна със семейството в Бостън само преди месеци, и вече активно се включи в обществения живот. Тя преподава в Българското училище, преподава китара и клавир на частни ученици, както и пее на частни партета. Радвам се, че ни беше гост на нашият празник, създаде такова танцово настроение с добре подбраните си песни и изпълнението си на синтезатор. Такива хора му тропнахме. Много ме зарадва, че децата се включваха на хората и с интерес се опитваха да хванат стъпките.

Накрая на вечерта, почиствахме, всички си бяха тръгнали и едно семейство с две дечица се върна обратно в залата: „Децата не вярват, че е свършило, плачат и искат още, затова се върнахме да се уверят.” Опитах се да обесня на две годишното момченце „Свърши мило дете, ето прибираме...всички си тръгнаха”. А то през сълзи ми отговори „НЕ свърши, не...” ....от това по-голяма награда няма :))... На празника присъстваха също и доста американци и гости от други държави. Един американски журналист, ми писа „ за пръв път присъствам на Българско събитие, но бързо станах почитател на вашата култура”...

Освен че се забавлявахме, направихме и едно добро дело. На концерта успяхме да съберем и да дарим $1000, за ремонт на „Центъра за деца с аутизъм в Пловдив”. Средствата бяха дарени на основателката на Фондация „И аз мога”. От Бостънска страна, изпрахме Камен Козарев, да съблюдава как се е изпълнило дарението. На този линк вижте, благодарствено писмо от фондацията за направеното дарение от нас, кликнете тук >>

Специални благодарности към българският магазин и заведенията с български собственици, който приготвиха и дариха вкусни гозби. Ако имате парти или просто не ви се готви, а искате да си хапнете вкусно, обадете им се или ги посетете. Заведенията не сервират българска храна, но имат много вкусни неща, както забелязахте от празника!

Eто и имената на спонсорите:
- SIX STAR MARKET, BULGARIAN FOOD STORE, WOBURN, MA
(www.facebook.com/pages/Six-Star-Market/124041980951084)
- PINIS PIZZA, WALTHAM, MA (www.pinis-pizza.com)
- PIZZERIA PRESTI, BURLINGTON, MA (www.pizzapresti.com)
- RENAISSANCE CAFE, QUINCY, MA (www.renaissancecafequincy.com)
- TRIO CAFE , WHITMAN, MA (www.mytriocafe.com)
- NELSON'S BAKERY, WINCHETER, MA (www.nelsonsbakery.com)

БЛАГОДАРЯ НА ОРГАНИЗАТОРСКИЯТ ЕКИП НА ЦЕНТЪРА, за отговорността, ентусиазма и любовта, които вложиха в това събитие - Богдана Ганева, Нели Тончева, Ани Славова, Явор Славов, Донка Куртева, Георги Енчев, Миглена Хайдарова, Зоя Крастанова, Николай Швертнер, Здравко Зафиров, Светлана Тодорова, Богдан Ганев, Венелин, Жулиета, Деница и Ивета Станчеви, Петър Борисов, Емил Крастанов и много др. Благодаря и на тези хора от екипа, който приготвиха вкусни традиционни български храни.

МНОГО СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ НА: www.centermadara.com/photoAlbum.htm

ВИДЕО КЛИПЧЕТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ НА:
www.centermadara.com/video.htm

С благодарст!

Виолета Желязкова
Продуцент и координатор на събитието
Директор на Българо-Американски Център Мадара
Tel. 617-8009720
www.CenterMadara.com

 

 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona